In English

"Συναντήσεις" | Σύρος Ιούνιος 2006
Χοροθεατρική Ομάδα "Ακροποδητί"


GOETHE INSTITUT - 01 Δεκεμβρίου 2005.
Συναυλία με το έργο ''Μετέπειτα'' για δύο πιάνα και δύο κρουστούς.
Με την Αγγελική και Μαρία Μπόλα και τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο.

Με τον JOHN HOWARD, συνθέτη και διευθυντή των εξετάσεων του London College of Music.

Ωδείο Μουσικής Πράξης
Τμήμα οργανογνωσίας και ενορχήστρωσης

Φωνητικό σύνολο μουσικής δωματίου.
Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ, Μάϊος 2002

Φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών

Μικτή τετράφωνη χορωδία
17ο Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Το δίκτυο δράσεων Musicis

Το δίκτυο δράσεων Musicis συντονίζεται από μια ομάδα μουσικών δημιουργών, εκπαιδευτικών και ερευνητών, που αναζητούν νέες καλλιτεχνικές και ερευνητικές διαδρομές, χωρίς στερεότυπα.

Επιδιώκουμε την επικοινωνία και τη συνεργασία με τις δυνάμεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάπτυξη των τεχνών και των καλλιτεχνικών ανταλλαγών.

Οι δράσεις του Musicis αφορούν τη διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, εργαστηρίων, εκδόσεων, ημερίδων, συναυλιών και εκδηλώσεων, που καλύπτουν ευρύ φάσμα της μουσικής, καθώς και άλλες τέχνες.

Περισσότερα για το δίκτυο Δράσεων Musicis

Εκπαιδευτική εμπειρία

Ξεκίνησε διδάσκοντας κιθάρα το 1986 και από το 1988 διδάσκει ανώτερα θεωρητικά. Εκτός από ατομικά μαθήματα διδάσκει ιστορία και μορφολογία της μουσικής, οργανογνωσία και ενορχήστρωση, solfege, ακουστικά και αυτοσχεδιασμό.

Μετά από πολλές συνεργασίες με διάφορους εκπαιδευτικούς χώρους, διατηρεί σταθερή συνεργασία με το Ωδείο Αναγέννηση στο οποίο διδάσκει τα τελευταία 9 χρόνια. Το Ωδείο Αναγέννηση είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που διδάσκει μοντέρνα κιθάρα. Διδάσκει επίσης θεωρητικά της jazz και αυτοσχεδιασμό σε ομαδικά τμήματα ενώ είναι καθηγητής aρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και σύνθεσης.

Το Κεντρικό Ωδείο είναι ο χώρος που από το 1981 ξεκίνησε τις σπουδές του στην μοντέρνα κιθάρα, ενώ το 1983 άρχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά με τον Κώστα Κλάββα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου. Με την ολοκλήρωση του διπλώματος στην σύνθεση το1998 ξεκίνησε να διδάσκει ανώτερα θεωρητικά (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση) καθώς επίσης και μορφολογία, οργανογνωσία και Ιστορία της Μουσικής.
Από το 2002 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Μουσικής Πράξης διδάσκοντας παράλληλα ανώτερα θεωρητικά, οργανογνωσία και ενορχήστρωση.

Καλλιτεχνική διεύθυνση
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χαϊδαρίου - Μουσικό Τμήμα (Ιανουάριος 2000 - Ιούνιος 2006).

Το Μουσικό Τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου λειτουργεί σαν θεσμός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έχοντας όλα αυτά τα χρόνια πολλαπλές δραστηριότητες και συμβάλλοντας ουσιαστικά στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης.

Από τον Ιανουάριο του 2000 που ο Νίκος Παναγιωτάκης ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση το Μουσικό Τμήμα συνεργαζόταν με τριάντα και πλέον εξειδικευμένους καθηγητές μουσικής, ενώ ο αριθμός των μαθητών ξεπέρασε το 2003 τους εφτακόσιους.. Διδάσκονταν όργανα όπως κλασική κιθάρα, πιάνο ,βιολί , ακορντεόν, αρμόνιο, ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς, ηλεκτρικό μπάσο, μπουζούκι, αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως κλαρίνο, βιολί, κρουστά, ούτι κ.α. Είχε δημιουργηθεί επίσης και τάξη τραγουδιού που προσέλκυε αρκετούς μαθητές ενώ το τμήμα αυτό λειτουργούσε και σαν βοηθητικό τμήμα των χορωδιακών σχημάτων ,στα οποία συμμετείχαν περίπου 60 μέλη με συμμετοχή σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ. Σε συνεργασία με την Φιλαρμονική, διδάσκονταν πνευστά όργανα όπως φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, τρομπέτα, κόρνο , τρομπόνι, τούμπα, καθώς επίσης και συμφωνικά κρουστά. Έτσι δόθηκε εκείνη την περίοδο η ευκαιρία στους μαθητές που μελετούσαν αυτά τα όργανα και να συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα πνευστών, ανάλογα βέβαια με την πρόοδο που είχε κάθε μαθητής.

Συγχρόνως στο Μουσικό Τμήμα υπήρχαν διάφορες ομαδικές δραστηριότητες όπως: η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία, η Παιδική Χορωδία, το Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενώ δημιουργήθηκε και το Δωδεκαμελές Φωνητικό Σύνολο Μουσικής Δωματίου το οποίο αποτελούνταν από μουσικούς, τραγουδιστές, συνεργάτες και μέλη της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Τμήματος και ασχολούνταν με πιο εξειδικευμένο χορωδιακό ρεπερτόριο. Επίσης, σαν επέκταση των ομαδικών δραστηριοτήτων είχαν δημιουργηθεί μουσικά συγκροτήματα rock, jazz, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Μέσα από αυτά τα μουσικά σύνολα δινόταν η ευκαιρία σε νέους κυρίως ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν, καθώς επίσης και να πάρουν πληροφορίες για άλλα είδη μουσικής από τους ειδικούς καθηγητές που τους καθοδηγούν και να διευρύνουν έτσι τους μουσικούς γνωσιολογικούς τους ορίζοντες. Σαν κορυφαία δραστηριότητα το 2004 δημιουργήθηκαν σύνολα Μουσικής δωματίου που πραγματοποίησαν συναυλίες παρουσιάζοντας έργα νέων κυρίως συνθετών.

Η συνολική δραστηριότητα του Μουσικού Τμήματος λειτούργησε κυριολεκτικά με χαρακτήρα επιμορφωτικό και είχε σαν στόχο να δώσει σε όσους περισσότερους μαθητές γίνεται πληροφορίες και γνώσεις πρώτου και δεύτερου επιπέδου, έτσι ώστε η γενικότερη μουσική πληροφόρηση να κυκλοφορεί σαν ιδέα και προοπτική, δίνοντας την ευκαιρία της ενεργητικής διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία ήδη τα αμέσως επόμενα χρόνια εμφανίστηκαν νέα ταλέντα που ακολουθούν ήδη μια πιο εξειδικευμένη ενασχόληση με την μουσική και είναι χαρά όλων των παλαιών καθηγητών του Μουσικού Τμήματος να παρακολουθεί είτε την ατομική, είτε την ομαδική εξέλιξη των μαθητών σαν απόρροια μιας προσπάθειας με αγάπη και σεβασμό για την μουσική και τον άνθρωπο.

Στις δραστηριότητες του Μουσικού Τμήματος συμπεριλαμβάνονταν ασφαλώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε διάφορα επίπεδα. Οι εκδηλώσεις τύπου επιδείξεων είχαν στόχο να προβάλλουν και να δημοσιοποιήσουν την γενικότερη δουλειά του Μουσικού Τμήματος σε πρωτογενές επίπεδο, καθώς επίσης και να δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να παρουσιάσουν την πρόοδό τους και να κοινωνικοποιήσουν την προσπάθειά τους, γεγονός που ήταν αναγκαίο και λειτούργησε καταλυτικά από παιδαγωγικής άποψης για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς των νέων κυρίως ανθρώπων.

Τα διάφορα μουσικά σύνολα rock, jazz, παραδοσιακής, έντεχνης και λαϊκής μουσικής, Φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών, σύνολα μουσικής δωματίου είχαν πολλαπλή καλλιτεχνική δράση σε διάφορα επίπεδα, είτε σε μορφή happening σε επίλεκτους χώρους της πόλης, είτε ακόμα και σε συναυλιακό επίπεδο.

Η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία αριθμούσε περί τα 60 μέλη και εργαζόταν με αρκετή προσήλωση σταθεροποιώντας και βελτιώνοντας στο πέρασμα του χρόνου την απόδοσή της. Τα μέλη της χορωδίας συνειδητοποιώντας την προσφορά στον πολιτιστικό τομέα, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο είχαν καταφέρει σε σύντομο διάστημα να αποσπάσουν καλές κριτικές για την απόδοση αλλά και για το πλουραλιστικό ρεπερτόριο που ερμήνευαν, έχοντας προσεγγίσει χορωδιακά έργα από την πρώιμη αλλά και την κλασική μουσική της Κεντρικής Ευρώπης έως την παραδοσιακή Ελληνική μουσική, αλλά και σύγχρονων ελλήνων συνθετών. Παρουσιάζονταν έργα συνθετών όπως George Hendel, J. Schulz, Heinrich Schuetz, Felix Mendelssohn Bartholdy, J.S. Bach κ.α. Επειδή όμως κάθε λαός διδάσκεται από τις μουσικές άλλων λαών, αλλά οφείλει να διαδίδει και την δική του παράδοση, η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου είχε ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια από όλα τα μέρη της νησιώτικης Ελλάδας (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Επτάνησα) καθώς και των κεντρικών και βορείων περιοχών της πατρίδας μας.

Δυστυχώς όλη αυτή η δραστηριότητα ανακόπηκε και ουσιαστικά καταργήθηκε παρόλη την αντίθεση όλου του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προσωπικού , όταν η διοίκηση του Πνευματικού κέντρου που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2006 με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής αρχής - αδυνατώντας να κατανοήσει την σε βάθος προσφορά σε Καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο - διέλυσε απροσχημάτιστα όλες τις παραπάνω δραστηριότητες , δηλώνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την αδυναμία της να κατανοήσει το μέγεθος της κοινωνικής προσφοράς και βέβαια αποδεικνύοντας ότι η βελτίωση του πολιτιστικού και αισθητικού κριτηρίου όλων των πολιτών αλλά κυρίως των νέων δεν τους αφορά.